alberto campo baeza introduces minimalistic tomb in venice ‘il cielo in terra’

in the design of ‘il cielo in terra,’ studio alberto campo baeza seeks to design both the most beautiful tomb in the world, and the ‘simplest light.’ on a small plot of land in the municipal cemetery of san donà di piave, venice, the madrid-based studio situates a small box of reinforced concrete, empty and full of shadow, with apertures allowing solid rays of shifting sunlight. traversing the inside of the cube, this light serves to transform the interior into a luminous atmosphere. suspended in the center of the space is a white marble cube which serves to hold ashes like a roman cinerary urn and whose face expresses an engraved cross filled with gold.

campo baeza cielo terra
images by javier callejas sevilla

 

 

alberto campo baeza designs ‘il cielo in terra” as the most beautiful space for ashes, like a piece of heaven on earth. to allow light within the 9 square meter concrete box, the design team introduces six strategically oriented apertures, piercing each face of the cube. the opening through the roof is oriented toward the sun, interrupting the shadow and penetrating the volume along the diagonal of the cube. on the main façade closest to the access path, the team opens a concrete door which, when closed, maintains the integrity of the coplanar surface. the adjacent corresponding aperture maintains a consistent view toward the floating white cube to the interior.

campo baeza cielo terra

 

 

the floating white cinerary urn is fabricated as a unique marble piece. a void is subtracted from the block which allows the storage of ashes. four sleder — nearly imperceptible steel cables — are strung in pairs outward from the urn towards the inner corners of the cube. the apertures, left without any type of closure, leave the space partially unconditioned and allow wind, rain, snow, stars and even birds. while these windows always occupy the corners, two of the sides are left continuous with the interior faces of the cube. the remaining two facades express the strong thickness of the concrete.

campo baeza cielo terracampo baeza cielo terracampo baeza cielo terracampo baeza cielo terracampo baeza cielo terra

 

 

project info:

 

project title: il cielo in terra ‘sky on the earth’

architecture: alberto campo baeza

location: san donà di piave, venice

area: 9 square meters

collaborators: adalberto mestre, tommaso campiotti, ignacio aguirre lópez, alejandro cervilla garcía, maría pérez de camino díez, elena jiménez sánchez
alfonso guajardo fajardo, joan suñé, francesc abajo

structure: alessandro emanuelli, claudio nadal

concrete: IMEA

steel: angelo nadal

marble: zanet marmi

photography: javier callejas sevilla