atelier lavit nestles private timber room in the bushes of ibiza’s west coast

atelier LAVIT has completed a hidden timber private room nested in the bushes of the es cubells residential area located along the west coast of ibiza. dubbed cabana, the suit is an extension to the main villa and it acts as a refuge for the owner and his guests looking for a more essential and primordial experience.

atelier lavit nestles private timber room in the bushes of ibiza's west coast
all images by atelier LAVIT

 

 

cabana by atelier LAVIT has been designed according to the island’s climate. facing south and overlooking the valley and the sea, the roof and walls have been oriented so that the inhabited volume and outdoor spaces are always naturally shaded. the different densities of the vertical wooden screens around the hut guarantee the privacy of its occupiers as well as sheltering them from the sun and the wind.

atelier lavit nestles private timber room in the bushes of ibiza's west coast

 

 

both the interior spaces as well as the exterior ones are protected from the sun thanks to the pergola overlaying the terrace. during the day, the experience inside the suite is a show of light and shadow, with the sun filtering through the screens. after sunset, the effect is reverse, immersed in darkness and illuminated only by the moon, the hut evokes a lantern, radiating the internal golden light between the wooden slats.

atelier lavit nestles private timber room in the bushes of ibiza's west coast

 

 

the internal organization of the suite is simple and rational — each corner has been designed so no space is lost. the bathroom and the dressing cabin are separated from the bedroom while contributing to its lighting and ventilation. overall, the idea is of a fluid and continuous space, open to the outside and to nature while maintaining the necessary confidentiality and the feeling of protection proper to each shelter.

atelier lavit nestles private timber room in the bushes of ibiza's west coast

 

 

the wood used for the external coverings of the hut is douglas pine, excellent for its durability, as well as having a very interesting specific weight to maintain the lightness of the whole structure. the terrace, on the other hand, is made of larch wood, with non-slip striped blades. Inside, the room has walls and a ceiling covered in poplar wood, a light and fragrant essence. the parquet is chestnut wood, chosen for its strong resistance to wear.

atelier lavit nestles private timber room in the bushes of ibiza's west coast

 

 

in order to simplify the unforeseen in a remote site, the project was largely prefabricated in a wood workshop in the south of france. the components were numbered, dismantled and rebuilt on site within three weeks. prefabrication reduced production costs and on-site costs during installation, impacting the landscape as little as possible.

 

 

project info:

 

project name: cabana
architect’ firm: atelier LAVIT
lead architects: marco lavit nicora
project location: es cubells, ibiza (spain)
completion year: 2019
gross built area: 25 sqm
photo credits: atelier LAVIT
structures: nid perche / créateur d’hébergements insolites
general contractors: nid perche / créateur d’hébergements insolites
client: private

juliana neira I designboom

sep 02, 2019