carlos castanheira expands barrocas house in portugal

porto-based architect carlos castanheira has completed the extension of a sprawling residential property in central portugal. the overhaul of the ‘barrocas house’ involved the addition of two wings to the existing home, as well as a timber-clad pavilion located to the east of the main residence. the pavilion is positioned on the highest point of the property, sited among the pine trees that populate the site. the client asked for an isolated building that would serve as an autonomous living space filled with books, music, and even a model train set.

http://www.designboom.com/
all images by fernando guerra

 

 

as the timber boards that clad the pavilion don’t reach the ground, the pavilion appears to levitate above the undulating terrain. a concrete stairway provides a sense of arrival with the structure designed to provide a contrast with the remainder of the home. internally, carlos castanheira carefully positioned the structure’s windows and two terraces to maximize daylight and views.

http://www.designboom.com/

 

 

elsewhere, the architect extended the original house with two new wings that serve as a lounge and a bedroom respectively. the new living space has been designed to open the dwelling up to the surrounding landscape with a veranda that offer sweeping views. elevated on timber supports, the copper-roofed structure also provides shelter for cars to park beneath the open-air terrace. the bedroom, meanwhile, adapts its volume and roof to the existing structure, while simultaneously asserting its own personality and contemporaneity.

http://www.designboom.com/

http://www.designboom.com/

http://www.designboom.com/

http://www.designboom.com/

http://www.designboom.com/

http://www.designboom.com/

http://www.designboom.com/

http://www.designboom.com/

http://www.designboom.com/

http://www.designboom.com/

 

 

project info:

 

project: barrocas homestead main house expansion and pavilion
location: estremoz, portugal
date: 2015-2017
client: sociedade agrícola monte das barrocas, lda.
architect: carlos castanheira
office in portugal: CC&CB – architects, lda.
project architect: joão figueiredo
project team: sara pinto, fernanda sá
structure: HDP- construction and engineering projects, lda
photography: fernando guerra FG+SG, fotografia de arquitectura
site area: 436,000 sqm
main house expansion construction area: 150 sqm
main house expansion floor area: 140 sqm
pavilion construction area: 150 sqm
pavilion floor area: 135 sqm

philip stevens I designboom

jul 17, 2019