cypress creek residence in kythera, greece, overlooks the mountains and sea

the residence designed by greek studio r.c. tech is located in the southern part of kythera, greece, opposite to the venetian castle and next to a creek with dense mediterranean vegetation. scattered olive trees and tall, old cypresses encircle the white volumes of the house, and the panoramic view is impressive and spans between the imposing castle and the sea.

previously at the site, there was a structure built in the 80s on two levels, following the steep morphology of the terrain.

 


exterior view from south-west
all photos by pygmalion karatzas

a paradoxical feature of the original house was the concealment of the dominant views from the interior. r.c. tech’s architectural fit-out aimed at restoring the house’s connection to the vistas and the exterior landscaped areas.


exterior view at dusk

the building was structurally reinforced and a separate level for the master bedroom was added. the outdoor areas were also redeveloped unifying the internal and external functions of the house. a small water feature added for the kids cools the surrounding terrace during the hot summer nights.


the east facade & main entrance


the lower level terrace


the south façade


the entrance terrace at dusk


the main terrace overlooking kapsali bay and kythera castle


the view from living room


the master bedroom


the living room


the kitchen

project info:

architects: r.c. tech

location: kythera island, greece

completion year: 2016

area: 220 square meters

lead architect: nassos e. chamilothoris

associate architects: ilias kyriazis, anastasia papadopoulou, katerina berki

structural design: ilias yazla

structural engineer, mechanical design: ioannis skiadas

construction: vassilis douridas

civil engineer: manos vassilakis

photography: pygmalion karatzas

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

edited by: maria erman | designboom