françois blanciak designs outdoor exhibition for architecture graduates in sydney

Loading...

françois blanciak architect has completed an indoor-outdoor scheme for the university of sydney‘s 2017 architecture graduate exhibition. 

the site specific intervention is designed to extend beyond architectural limits and towards the city as it moves out of the building where it is supposed to take place. the conceptual diagram takes the form of a large dotted circle, bringing together disconnected spaces and reaching from indoors to outdoors. the unusual concept aims to enhance interaction of the exhibition with the urban realm.

 

françois blanciak designs outdoor exhibition for architecture graduates in sydney

all images courtesy of françois blanciak

the design by blanciak features a 26 meter diameter circle that encompasses different spaces, both indoor and outdoor, separated by perpendicular walls. this large circle is materialized as a thick dotted line whose footprint is extruded to form 13 identical structures, built out of timber, steel and corrugated plastic. the vertical surface of these individual elements is used to further unify the exhibited content. it features composite layouts of drawings (one per student) directly printed onto the cladding material, evenly displaying work from the various architecture degrees represented in the show. this project by blanciak creates a unique architectural exhibition that interacts with the university while connecting to the outdoors and to the surrounding public spaces.

françois blanciak designs outdoor exhibition for architecture graduates in sydney
the structures frame exhibited material in the main lobbyfrançois blanciak designs outdoor exhibition for architecture graduates in sydney
each structure is clad with layouts of line drawingsfrançois blanciak designs outdoor exhibition for architecture graduates in sydney
the scheme surrounded by visitors on the opening nightfrançois blanciak designs outdoor exhibition for architecture graduates in sydney
a large column in the art gallery the scheme traverses, is contained within one the structuresfrançois blanciak designs outdoor exhibition for architecture graduates in sydney
a continuity is created between indoor and outdoor spacesfrançois blanciak designs outdoor exhibition for architecture graduates in sydneythe large extruded dotted line leads visitors toward the exhibited contentfrançois blanciak designs outdoor exhibition for architecture graduates in sydney
the integrated vegetation casts filtered lighting onto the structuresfrançois blanciak designs outdoor exhibition for architecture graduates in sydney
the scheme makes a direct visual connection to public spaces in the vicinity of the schoolfrançois blanciak designs outdoor exhibition for architecture graduates in sydneyground floor planfrançois blanciak designs outdoor exhibition for architecture graduates in sydney
concept axonometricfrançois blanciak designs outdoor exhibition for architecture graduates in sydney
detail axonometric of a typical structure

project info:

location: school of architecture, design and planning, university of sydney, australia

architect: françois blanciak

team: alphonse lin, hanna farrell, ella gao, elaine qiu, liying tan, shiying xie

consultants: opera australia, bosco lighting, signwave

status: completed in 2017

size: 530 sqm

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

edited by: lynne myers | designboom