luo studio’s timber structure in china can be completely dismantled and reused

luo studio has designed the ‘longfu life experience center’, in the henan province of china, with a view to create a ‘universal space’ that boasts infinite possible uses rather than being limited to one specific function.

the client, who is devoted to operating eco-farms, asked that their sustainable lifestyle be conveyed to target consumers through the design of the sales center.

 

luo studio's timber structure in china can be completely dismantled and reused

all images by jin weiqi

when designing and constructing the sales center, luo studio chose to use standard timbers and utilized common processing and construction techniques. the building is characterized by the ‘clustered columns’ that are used instead of single wooden pillars. these columns, which resemble trees, are designed to maximize the strength of the structure as well as the possible functions of the space.

luo studio's timber structure in china can be completely dismantled and reused

luo studio had the challenge of completing the entire design and construction in less than two months and at the same time control the cost. by using simple and basic construction methods, as well as prefabrication, it was constructed in a very short time. the building was also required to be reusable so that any part of the structure can be enlarged, cut, replaced or moved based on different needs. what’s more, the building can also be completely dismounted and repurposed, and its materials can be reused for other constructions, hence achieving the objective to create a space that is both ‘universal’ and conveys the green credentials of the client.

luo studio's timber structure in china can be completely dismantled and reused

luo studio's timber structure in china can be completely dismantled and reused

luo studio's timber structure in china can be completely dismantled and reused

luo studio's timber structure in china can be completely dismantled and reused

luo studio's timber structure in china can be completely dismantled and reused

luo studio's timber structure in china can be completely dismantled and reused

luo studio's timber structure in china can be completely dismantled and reused

luo studio's timber structure in china can be completely dismantled and reused

luo studio's timber structure in china can be completely dismantled and reused

luo studio's timber structure in china can be completely dismantled and reused

project info:

project name: longfu life experience center — a universally-used space created by general timbers and techniques

design team: luo studio

chief designer: luo yujie

participating designers: wang xiaotao, wei wenjing

client (design consultant): lai lijun

construction company: puyang jingyi architectural decoration, design and engineering co. ltd.

project location: southwest of the intersection of changqing road and fumin road, puyang county, henan province, china

construction area: 1588 m2

photographer: jin weiqi

design date: january 15, 2018

completion date: april 10, 2018

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

edited by: lynne myers | designboom