mount fuji architects studio’s residence emerges from a peninsula in japan

mount fuji architects studio has built the peninsula house, a three-story concrete residence sitting on a seaside site that faces the ocean to the east in kanto, japan. the monolithic block is designed as if cut out from the rocky mass of the peninsula it’s located on, and characterized by a long blind wall on its main street elevation that is punctured only with the main entrance and a ‘diagonal slit’ that rises to the northeast.mount fuji architects studio's concrete residence emerges from a rocky peninsula in japanall images by kenichi suzuki

 

 

mount fuji architects studio has built the weekend house to endure the strong winds and waves that surround the peninsula it is located on. the concrete L-shaped block is developing to receive the sea breeze from the southeast during summertime, and, at the same time, to protect interiors from the monsoon winds arriving from the northwest in the winter. large, floor-to-ceiling glass openings are placed on the side facing the horizon, allowing plenty of natural sunlight to enter the house’s interiors from the south while offering direct views towards the ocean. the ‘diagonal slit’ that rises to the northeast creates an immense stairway that leads residents through the L-shaped volume and towards the open terrace, which is complete with an outdoor pool. an additional terrace on the roof provides great views of mount fuji.

mount fuji architects studio's concrete residence emerges from a rocky peninsula in japan

mount fuji architects studio's concrete residence emerges from a rocky peninsula in japan

mount fuji architects studio's concrete residence emerges from a rocky peninsula in japan

 

project info:

 

 

name: peninsula house

architect: mount fuji architects studio

location: kanto, japan

principal use: weekend house

site area: 1316.57 m2

building area: 534.59 m2

total floor area: 506.89 m2

number of stories: 3 stories

structure: reinforced concrete

sofia lekka angelopoulou I designboom

jul 04, 2019