scott jarvie celebrates 150 years of mackintosh with light pavilion in glasgow

UK based designer, scott jarvie, has created a light pavilion situated in glasgow central station, scotland, as part of a year long celebration of 150 years since the birth of charles rennie mackintosh. the ‘light pavilion’ sits under the grand glass roof of the train station and intends to celebrate the life and work of the renowned architect.

scott jarvie celebrates 150 years of mackintosh with light pavilion in glasgow

all images courtesy of scott jarvie

 

 

born in glasgow in 1868, mackintosh‘s many buildings and designs can be found across the city. a master of light, pattern and form, his creations embodied simple geometry without ostentatious decoration. scott jarvie‘s ‘light pavilion’ aims to celebrate these elements by incorporating basic lines and shapes, influenced by mackintosh’s art nouveau style. the blackened wood mirrors mackintosh’s furniture design, in particular the infamous tall-backed ‘argyle’ and ‘hill house’ chairs.

scott jarvie celebrates 150 years of mackintosh with light pavilion in glasgow

view of the pavilion inside glasgow’s central station

 

 

the pavilion consists of two opposing seating areas which support an elliptical grid, featuring the stained glass detailing. the design combines traditional fine woodworking craftsmanship and cutting edge modern manufacture in its creation. by referencing mackintosh’s magnificent stained glass panels and ingenious use of geometric pattern the pavilion seeks to create a structure that brings the space alive with light and movement while offering a sanctuary within a busy public area.

scott jarvie celebrates 150 years of mackintosh with light pavilion in glasgow
view up from inside the pavilion

scott jarvie celebrates 150 years of mackintosh with light pavilion in glasgow

detail of the stained glass panels

scott jarvie celebrates 150 years of mackintosh with light pavilion in glasgow
detail of the black stained ash seating

scott jarvie celebrates 150 years of mackintosh with light pavilion in glasgow
detail of the engraving on the base of the pavilion structure

scott jarvie celebrates 150 years of mackintosh with light pavilion in glasgow
view of the benches within the pavilion

 

 

project info:

 

project name: mackintosh150 light pavilion

design: scott jarvie

location: central station, glasgow, scotland

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: lynne myers | designboom