this tiny holiday home in the netherlands merges into surrounding nature

in the middle of a forest at the vinkeveense plassen, utrecht region, the netherlands, i29 interior architects and chris collaris have designed a tiny holiday home. with a footprint of only 55 sqm, this house still has a luxurious feel of space, and all around panoramas to the surrounding nature. the compact structure is built for a family of four, and comprises a living room, a kitchen/dining room, a patio, three bedrooms, one bathroom, and two toilets. 

 

 

situated on an elongated island plot close to the lake, the positioning of the building volume is related to the views on the surrounding water and the orientation of the sun. by dividing the volume into four parts, the panoramic views and the invading sunlight become very specific. on the outside the diversity in size and the interconnected positioning create a sculptural image, looking different from every angle.

 

 

in order to intensify the sculptural quality, all façades have a minimal design with invisible roof endings and window frames hidden behind the wood façade. all volumes have big windows and sliding doors which can be opened completely to fully merge the inside with the outside. the interior dimensions and ceiling heights of the volumes clearly articulate the separate areas and functions in the house. long sightlines crossing the outside patio provide a visual connection. by opening up large sliding doors of the patio, the volumes of the kitchen and living are physically connected.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

project info:

 

design: i29 interior architects & chris collaris

client: private  

area: 75 sqm

location: vinkeveen, the netherlands

construction architecture: hagoortbouw

construction interior: simon sintenie

photography: ewout huibers 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: maria erman | designboom