BIG completes low income housing development in copenhagen

Loading...

bjarke ingels group has completed a residential building in copenhagen that provides accommodation for low-income citizens. named after its address in the northwestern part of the danish city, ‘dortheavej’ winds through an area characterized by car repair shops and other industrial buildings from the mid 20th century. the timber-clad five-storey structure contains a total of 66 generously proportioned homes with 3.5-meter-high ceilings (11.5 ft) and outdoor terraces.

bjarke ingels group BIG dortheavej low income housing copenhagen
all images by rasmus hjortshøj

 

 

BIG was commissioned for the project by lejerbo, a non-profit affordable housing association. the brief called for the creation of much needed affordable housing and public space, while keeping the site’s existing pedestrian passageways open and the adjacent green yard untouched. conceived as a porous wall, the building gently curves at its center, creating space for a public plaza on the south side and an intimate green courtyard to the north. at street level, the building opens up to allow both residents and the general public to pass into the courtyard.

bjarke ingels group BIG dortheavej low income housing copenhagen
the building provides accommodation for low-income citizens

 

 

the height of the building matches the scale of the surrounding neighborhood, with the stacked nature of the design creating space for the small outdoor terraces to the south. long wooden planks cover the façade on all sides, accentuating the checkered pattern. internally, large floor-to-ceiling windows ensure daylight and views — qualities that define the project’s living spaces. meanwhile, the square created by the building’s curve has been landscaped with cherry trees and spaces for bicycle parking.

bjarke ingels group BIG dortheavej low income housing copenhagen
the square created by the building’s curve features cherry trees and bicycle parking

 

 

‘affordable housing is an architectural challenge due to the necessary budget restrictions,’ explains bjarke ingels. ‘we have attempted to mobilize modular construction with modest materials to create generous living spaces at the urban as well as the residential scale. the prefabricated elements are stacked in a way that allows every second module an extra meter of room height, making the kitchen-living areas unusually spacious’.

bjarke ingels group BIG dortheavej low income housing copenhagen
the site’s existing pedestrian passageways had to remain open the public

 

 

‘by gently adjusting the modules, the living areas open more towards the courtyard while curving the linear block away from the street to expand the sidewalk into a public square,’ ingels continues. ‘economical constraints often lead to scarcity — at dortheavej, we have managed to create added value for the individual as well as the community.’

 

‘our ambition was to create affordable apartments by the world’s leading architects,’ adds jan hyttel, president, lejerbo copenhagen. ‘together with BIG, we have succeeded in creating sustainable, safe and functional homes that see eye to eye with the people who live in them.’

bjarke ingels group BIG dortheavej low income housing copenhagen
large floor-to-ceiling windows ensure daylight and views

bjarke ingels group BIG dortheavej low income housing copenhagen
a small terrace provides valuable outdoor space

bjarke ingels group BIG dortheavej low income housing copenhagen
ceiling heights reach 3.5 meters, or 11.5 feet

bjarke ingels group BIG dortheavej low income housing copenhagen
the building opens up to allow both residents and the general public to pass into the courtyard

bjarke ingels group BIG dortheavej low income housing copenhagen
long wooden planks cover the façade on all sides

bjarke ingels group BIG dortheavej low income housing copenhagen
the stacked nature of the design creates space for small outdoor terraces to the south

bjarke ingels group BIG dortheavej low income housing copenhagen
in total, the five-storey structure contains 66 generously proportioned homes

bjarke ingels group BIG dortheavej low income housing copenhagen
the building presents a checkered pattern

bjarke ingels group BIG dortheavej low income housing copenhagen

 

 

project info:

 

name: dortheavej residence
date: august 14, 2018
program: housing
status: completed
size: 6,800 sqm / 73,195 sqf
type: commission
client: lejerbo
collaborators: MOE
location: copenhagen, denmark
awards: danish architect associations lille arne award, 2018

 

project team
partners in charge: bjarke ingels, finn nørkjær
project managers: ole elkjær-larsen, per bo madsen
team: alberte danvig, alejandro mata gonzales, alina tamosiunaite, birgitte villadsen, cat huang, claudio moretti, dag præstegaard, daruisz duong vu hong, david zahle, enea michelesio, esben christoffersen, ewelina moszczynska, frederik lyng, henrik kania, høgni laksáfoss, jakob andreassen, jonas aarsø larsen, karl aarso larsen, katerina joannides, krista meskanen, laura wätte, lucas torres aguero, maciej jakub zawaszki, maria teresa fernandez rojo, michael schønemann jensen, mikkel marcker stubgaard, nigel jooren, rasmus pedersen, robinson neuville, sergiu calacean, taylor mcnally-anderson, terrence chew, tobias hjortdal, tobias vallø sørensen

philip stevens I designboom

oct 08, 2018



Source link